Jak vybrat kvalitní povlečení?

Jak vybrat kvalitní povlečení

Spánek je základem vašeho fyzického i psychického zdraví. Stejně jako věnujete pozornost výběru postele a matrace, nepodceňujte ani výběr povlečení. Je důležité, aby bylo pohodlné a příjemné, umělo si poradit s vlhkostí i prachem či mikroby.

Při výběru záleží také na tom, jestli spíte v teplé či chladné místnosti a jaké jsou vaše preference ohledně údržby – jak rychle má schnout, zda se vám bude chtít ho žehlit apod. Pojďte se podívat na možnosti.

Materiál na prvním místě

To, z jakého materiálu je povlečení vyrobené, ovlivní celou řadu věcí. Například – jak moc hřeje, jak příjemné je vám na dotek, zda je prodyšné a savé, mačkavé či nemačkavé. Klasikou a nejoblíbenější variantou je bavlněné povlečení. To je vhodné i pro alergiky. Je prodyšné, a díky tomu se nemusíte bát vlhkosti a s ní spojených plísní či roztočů. Po vyprání je však nutné ho vyžehlit. Pokud vám žehlení nevyhovuje, ale rádi byste si užili skvělé vlastnosti bavlny, sáhněte po krepovém povlečení.

Oba zmíněné typy povlečení se hodí pro celoroční použití – zahřejí v chladných nocích, ale díky vzdušnosti se hodí i na letní sezónu. Pro zimomřivé se hodí hřejivé povlečení z mikroplyše – ani toto povlečení se nemusí žehlit a rychle schne. Díky tomu, že je vyrobené z umělých vláken, nedrží se v něm roztoči. Naopak pro letní sezónu (ale nejen pro ni) je ideální saténové povlečení, které vyniká svou prodyšností. Má skvělé termoregulační vlastnosti – v létě chladí, v zimě zahřeje. V naší nabídce najdete jen produkty ze 100% bavlněného saténu, který neklouže a je velmi příjemný.

Další parametry – vzor, velikost a zapínání

Pokud máte jasno v tom, jaký materiál je pro vás nejvhodnější, přichází na řadu druhá důležitá otázka – jakou barvu a vzor vybrat? Obecně patří k oblíbeným tlumenější a méně výrazné barvy, které podporují uklidnění před spánkem. Ale nebojte se vybrat si podle svého vkusu. Láká vás hřejivě medová, romantická růžová nebo svěží zelená? U nás si určitě vybere. Kromě jednobarevných povlečení máme v nabídce květinové vzory, geometrické nebo klasické kostkované. Milovníky zvířat zaujme kolekce 3D bavlněného povlečení s obrazy koček, koní nebo zeber, která překvapí svou autentičností.

Velikost zvolte podle toho, jestli máte standardní velikost polštáře a přikrývky (70x90 cm a 140x200 cm), nebo prodloužené (nabízíme rozměry 140x220 cm a 140x240 cm). Ve třech délkách nabízíme i francouzské povlečení pro páry. Nejběžnějšími variantami zapínání jsou pak knoflíky či zip.

Povlečení pro děti

Do postýlek nejmenších dětí se hodí veselé vzory a především příjemný přírodní materiál. Nabízíme jak varianty ze 100% bavlny, tak kombinaci – 50 % bambus a 50 % bavlna. Oba tyto materiály jsou vzdušné a příjemné k pokožce. Bambus je navíc vhodný i pro alergiky. Vybírat můžete z nabídky povlečení pro holky a povlečení pro kluky – chvíle usínání dětem zpříjemníte s oblíbenými pohádkovými postavičkami, dinosaury nebo dalšími roztomilými motivy.

V chladnějších dnech nebo například na chatách a chalupách, které se hůře vytápí, oceníte povlečení z mikroplyše. Je příjemné, dětem připomene jejich oblíbenou plyšovou hračku a navíc krásně hřeje. Předností tohoto materiálu je také to, že velmi rychle schne. Aby dětské povlečení zůstalo co nejdéle jako nové, doporučujeme u všech materiálů praní naruby na 40°C. Volte šetrné prací prostředky, z vlastních zkušeností doporučujeme zvolit tekuté.

Další tipy, jak se o povlečení správně starat, si přečtěte v našem dalším článku – Jak prát povlečení.